Actually dah banyak kali buat kek ni, inilah kek yang pertama kali aku cuba sejak bergelumang dngan resipi cubaan di dunia maya yang meriah kini. Dulu, kini aku masih menggunakan resipi ini terutama untuk kek bajet dari customer. Dah banyak resipi kek coklat dan berbagai versi dan rasa tetapi keseluruhan jika kita belek2 dan perhatikan dan CSI betul2 ianya hampir sama aje.. bak kata lebih kurang aje lah resipi dan bahan2 yang digunakan.. tetapi apa-apa pun kepada yang belum mencubanya disini saya sertakan resipi Kek Coklat Kukus Zaima ini. Tak lupa juga kek ini boleh dibakar juga ia.. kalau nk lebih moist kita kukus.. atau nak senang mcam saya ni selalu nya Kite Bakor jer.....
KEK COKLAT KUKUS ZAIIMA
Sumber: NoorMasri
Bahan A:
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula pasir
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak (jika ganti dgn butter cair lagi sedap) -
½ cawan susu manis
Bahan B:
1 ¼ cawan tepung gandum
1 tsp baking powder
1 tsp soda bicarbonate
Bahan C:
3 biji telur -
Cara menyediakannya:
Masukkan A ke dalam periuk dan masak sebentar atas api kecil sehingga semua
larut. Tutup api biarkan adunan suam.
Ayak B, ketepikan.
Pukul telur hingga kembang dan dicampur dengan campuran koko (A) tadi. Gaul
rata dan campur tepung. Gaul sebati dan tuang dalam acuan dan jangan sampai
penuh sebab nanti adunan naik (tuang dalam 1/2 acuan je). Tutup acuan
dengan aluminium foil agar tidak masuk wap. Kukus selama 1 1/2 jam baru
angkat dan sejukkan. Kalau bakar >< 1 jam bergantung kepada oven.
KEK COKLAT KUKUS ZAIIMA
Sumber: NoorMasri
Bahan A:
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula pasir
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak (jika ganti dgn butter cair lagi sedap) -
½ cawan susu manis
Bahan B:
1 ¼ cawan tepung gandum
1 tsp baking powder
1 tsp soda bicarbonate
Bahan C:
3 biji telur -
Cara menyediakannya:
Masukkan A ke dalam periuk dan masak sebentar atas api kecil sehingga semua
larut. Tutup api biarkan adunan suam.
Ayak B, ketepikan.
Pukul telur hingga kembang dan dicampur dengan campuran koko (A) tadi. Gaul
rata dan campur tepung. Gaul sebati dan tuang dalam acuan dan jangan sampai
penuh sebab nanti adunan naik (tuang dalam 1/2 acuan je). Tutup acuan
dengan aluminium foil agar tidak masuk wap. Kukus selama 1 1/2 jam baru
angkat dan sejukkan. Kalau bakar >< 1 jam bergantung kepada oven.
No comments:
Post a Comment